Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

7+1 dolog, amiben a szakember segít, ha válságban a kapcsolatod

Ami nem múködik, azt nem kell erőltetni? Vagy tegyünk még egy próbát szakemberrel együtt is, hogy megmentsük a párkapcsolatot? De mik azok a dolgok, amiket ő hozzá tud tenni a kapcsolattunk megmentéséhez? Íme a legfontosabbak!

1. Új, teljesen független nézőpontot hoz be

Nem fog egyikőtök pártjára sem állni. Nem célja igazságot tenni, sőt, tudja azt, hogy minden egészséges (!) kapcsolati probléma esetén az összes résztvevő kellett ahhoz, hogy kialakuljanak a jelenlegi problémák. Ahogy azt is tudja, hogy Ti vagytok azok, akik közösen tenni tudtok azért, hogy javuljon a helyzet.

2. Segít feltérképezni, hogy jutottatok idáig

Meglátja és megláttatja a nehézségek mögött meghúzódó érzéseket és szükségleteket. Rávilágít a ti egyéni és közös erősségeitekre és gyengeségeitekre. Megmutatja, hogy a fejlesztendő területekkel mit tudtok kezdeni.

3. Meghallgat és figyel Rád

Ítélkezés nélkül hallgat meg, nem hibáztat. Elfogad Téged és azt a helyzetet, amiben vagy. Megérti a helyzetedet, és segít megérteni magadat, a másik felet és a kapcsolatot.

4. Közvetít

Segít „lefordítani”, amit egymásnak mondani akartok. Sokszor a szakember előtt derül ki, hogy ugyanazt szeretnétek, de teljesen más módon közelítitek meg. Vagy az, hogy mindketten jót akartok a másiknak, de nagyon nem jól csináljátok. Nem szándékosan, hanem mert nem tudjátok, hogy máshogy is lehet.

Támogat abban, hogy kialakuljon egy közös nyelv a kapcsolatban, hogy később önállóan is boldoguljatok nehéz helyzetekben.

5. Motivál

Ha a fejlődésben visszaesések vannak, segít azokat megérteni és orvosolni. Látja és tudja, hogy nem mindig működik minden az első próbálkozásra. Megmutatni, miért nem sikerült valami, és mit kell tenni azért, hogy később elkerülhető legyen a probléma. Ha kell, újratervez veletek együtt.

6. Visszajelez

Megerősít, ha arra van szükség, de ha tévedsz valamiben, azt is a tudomásodra fogja hozni. Ezt megteszi egyénileg és az egész kapcsolatra nézve is.

7. Képessé tesz

Tudja, hogy elsősorban akkor sikeres a vele/veletek való közös munkája, ha a folyamat végére el tudja engedni a kezeteket, hiszen hosszabb távon is megértetek arra, hogy magatok menedzseljétek a saját életeteket.

+1

Tudja, hogy egészséges kapcsolati működés esetén szinte az összes nehézség megoldható, ha mindkét fél akarja és tevékenyen részt vesz a javításban.

Ebben az esetleírásban bemutatom, hogy Anna és Gergő hogyan tudták helyrehozni a párkapcsolatukat mediáció keretein belül.

Ha úgy érzed, érdemes belevágni egy folyamatba, kérj időpontot a díjmentes előzetes konzultációra a +3620/446 582-es számon! Szeretettel várlak!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK