Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Mit játsszunk a kamaszainkkal?

A kamaszaink kifejezetten hálásak azért, ha úgy töltünk minőségi időt együtt, hogy közben jól szórakozunk. Erre pedig a játék egy szuper eszköz.
Csak ne okozna olyan nagy fejtörést, mit játsszunk a nagyobb gyerekeinkkel…
Ha Te is tanácstalan vagy, milyen játékokhoz nyúlj a tini gyerekeid esetében, olvass tovább!

Társasjátékozzunk!

Rengeteg szuper társas van a tini korosztálynak és felnőtteknek is. Ha nincs sok időnk, akkor egy egyszerű klasszikus kártyajáték is jól jöhet (Dobble, Uno), de kereshetünk aktuálisabb táblás vagy kártyás változatot is. Néhány példa: Kluster, Imagine, A túlvilág vándorai , Catan, Csavargódal, Fekete történetek, iKnow… stb.

Szerepjátékozzunk!

Nagyon sok potenciál van a szerepjátékokban, valószínűleg írok még róluk. A legtöbbet folyamatosan, akár hónapokig lehet játszani. Most felsorolás szinten egy szakértőtől pár lehetőség (köszi Gergely!) : Dungeons&Dragons, Warhammer Fantasy, Shadowrun, Star Wars szerepjátékok, Ctulhu hívása, Vámpír: Maszkabál és Vámpír: Rekviem, Apocalyse: World

Legózzunk!

Oké, akik régóta követtek, tudjátok, hogy fanatikus vagyok… de szerintem a Lego® kortalan. Ha nem nézted mostanában, érdemes rákeresni a nagyoknak és felnőttnek szóló készletekre. Spoiler: függőséget okoz! Én szóltam.

Versenyezzünk!

Te szeretsz nyerni? Verseny nélkül nem fog menni. Jó hír viszont, hogy szinte bármiből lehet játékos változatot kreálni, rátok szabva. Jöhet egy szülők a gyerekek ellen főzőverseny? Biciklis gyorsulás? Ki mosogat el gyorsabban? Ki bírja tovább káromkodás nélkül? Ha már verseny, persze gondoskodj a nyereményről is!

Bármit, amihez mi készítjük a “hozzávalókat”

Itt nem csak maga a játék a lényeg, hanem már az előtte együtt töltött idő is. Fessetek egy malom pályát és keressetek hozzá kavicsból bábukat! Esetleg lengőteke újrahasznosított anyagokból? Akár egy különleges papírsárkány készítése, majd kipróbálása is bejöhet.

Valamit, amit nagyon szerettünk az ő korában

Te mivel töltötted legszívesebben az időd, mikor tini voltál? Szerettél kosárlabdázni? Vagy lábtengóztál az utcán? Szívesen maketteztél? A színjátszás volt a favorit? Ne csak a szó szoros értelmében gondolj a játékra játékként! Inkább a játékosság legyen a kulcsszó! Kamaszkorban már szinte bármi belefér, ha a közös idő és a szórakozás is helyet kap.

Amit szeretne

Kérdezd meg, mihez lenne kedve és legyél nagyon nyitott! Mindegy, hogy egy hatalmas puzzle, vagy épp valamilyen számítógépes játék az… Csak legyetek együtt!

 

A fenti felsorolásból látszik, hogy bizony nem elvetemült ötlet játékon törni a fejünket, ha kamasz gyerekeink vannak… A játék bizony kortalan. A választásunk pedig akkor lesz a legjobb, ha minden résztvevő jól érzi magát közben. Te mit választasz? 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK