Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Mikor forduljunk szakemberhez kamasz gyermekünk viselkedése miatt?

Kamasz fiú

A legtöbb gyermeknevelési kérdést kamaszokkal kapcsolatban kapom. Azt tudjuk, hogy ebben a korban az a normális, ami nekünk már nem normális. Erről korábban már írtam, ebben a cikkemben.

Ettől függetlenül nagyon fontos, hogy ne legyintsünk mindenre, mondván, úgyis csak “életkori sajátosság”! Összegyűjtöttem, szerintem mikor érdemes szakember segítségét kérni.

Nincs olyan, hogy túl korán!

Ha szülő vagy és aggódsz a gyerekedért, olyan nehézségetek van, amiről azt gondolod, hogy nem tudjátok családon belül jól kezelni, bátran fordulj tanácsért szakemberhez! Ezzel biztos, hogy nem teszel rosszat, kapsz viszont megerősítést vagy iránymutatást a későbbiekre.Ha nagyot és hirtelen változik

A kamaszkorra jellemző, hogy a gyerekünk teljesen kifordul magából. És ez jó, mert többek között ez a dolga.

DE: ha nagyon gyorsan, nagyot és tartósan változik, és erre nincs ésszerű magyarázat, legyünk résen. Például, ha a társaságkedvelő tinink magába fordul, ha a csendes, nyugodt gyerekünk erőszakos és kiabálós lesz stb.

Ha folyamatosan rosszul érzi magát

Ez a korszak az érzelmek hullámzásáról és végletességéről is szól, teljesen természetes lehet egy nap többször is nagyon a fellegekben lenniük és magukba roskadniuk.

De: ha a rosszkedv állandó, elkélhet a segítség!

Titkolja, kik a barátai vagy nagyon magányos

Kamaszkorban a család helyett egyre inkább a kortárskapcsolatok válnak a legfontosabbá. Ha gyerekünk teljesen egyedül van, vagy nem hajlandó bemutatni nekünk a barátait, az ugyancsak intő jel lehet.

Kárt tesz magában vagy másban

Ha bántja magát vagy a társait, az alapos indok a segítségkérésre. Sajnos évről évre vannak olyan divathullámok, amik különböző módokon arra buzdítják a tiniket, hogy bántsák magukat vagy társaikat, de bármi is a helyzet, a végére kell járni a dolgoknak!

Összeütközésbe kerül a törvénnyel

Rendőrségi ügyek, kisebb lopások, rongálás vagy kábítószerrel való visszaélés… Ezek mind olyan dolgok, amik már a következményei annak, hogy valami félresiklott. De nem azt jelenti, hogy késő lenne változtatni. Lépjünk!

Nem tesz eleget a kötelességeinek

Sorozatos bukások, amik nem a képességek hiányosságai miatt alakulnak így. Igazolatlan iskolai hiányzások, vagy a gyakorlati órák elmulasztása: mind komoly figyelmeztető jel, hogy valamit máshogy kell tenni.

Ha segítséget kér

Ha ő mondja, hogy szeretne szakemberhez menni, sose kérdőjelezzük meg és a lehető leggyorsabban teremtsük meg a lehetőséget erre! Már az is hatalmas lépés, hogy merte jelezni a szükségleteit.

Támogatásra van szükséged kamasz gyerekeddel kapcsolatban?

Beszéljünk róla! Segítek eligazodni.

+3620/446 2582

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK