Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Önismeret fejlesztése szakember nélkül – Hogyan lehetséges?

Nem kell feltétlenül szakember segítsége az önismeerthez - egyedül is nekikezdhetünk

Lassan elérjük, hogy nem csak nem ciki az önismeretünk fejlesztése vagy az arról való kommunikáció, hanem bizonyos körökben egyre inkább divat, sőt, akár elvárás is lehet. Ennek rengeteg előnye van mind a támogatást kereső emberek, mind pedig a segítő szakma számára. Valahogy azonban nem mozog közszájon, hogy az önismeretünket nem csak szakember által vezetett folyamatokban, hanem akár egyénileg is lehet fejleszteni.

Hogy hogyan? Összegyűjtöttem néhány lehetőséget, ami bárki számára elérhető.

Olvass sokat!

Vagy akár nézz filmet, ha az olvasás annyira nem fekszik! Bármilyen meglepő, nem kell rögötön az önfejlesztő könyvekhez és videókhoz nyúlni. Sőt! Nagyon sokat tud adni egy mese, egy regény, egy filmdráma vagy akár egy animációs film is. Szuper, ha más nézőpontokat is látsz a sajátodén kívül, főleg, ha ezeken utána el is gondolkozol. (Pl. miben hasonlítok a főhősre, melyik rész volt a kedvencem, mit nem szerettem, van-e hasonlóság az én életemmel stb.). Persze ha érdekel, nyithatsz a témában készült művek után is, szerencsére egyre több szakmailag is jól megalapozott van közöttük.

Figyeld magad!

Próbálj különböző hétköznapi vagy különleges helyzetekben kicsit kívülről nézni magadra. Nézd meg, hogy vagy jelen egy-egy szituációban, milyen érzések uralkodnak benned ilyenkor, mit vált ki belőled mások viselkedése. Vedd észre, hol érzed magad komfortosan, és mi az, ami már kényelmetlen vagy akár teljesen ijesztő számodra! Ha megfigyelésen túl még azt is megnézed, mi működött jól, vagy min kellene legközelebb javítanod, akkor még egy lépéssel közelebb kerülhetsz önmagadhoz és a fejlődésedhez.

Legyél tudatosan jelen az életedben!

Figyelj arra, amit éppen teszel! Nincs baj azzal, ha néha nosztalgiázol vagy éppen a jövődről álmodozol, de ügyelj arra, hogy a jelenben is tudj létezni! Hogy állj neki? Menj el egy sétára az ebédszünetben vagy egy hosszabb túrára a hétvégén és lásd, halld, szagold, tapintsd, ízleld meg, amiben benne vagy! Merd meghallani a madarak csicsergését, vedd észre a rügyező fákat, hagyd, hogy a langyos szellő megcirógassa az arcod, és élvezd, ami veled történik!

Kapcsolódj ki!

Mindenkinek kell legalább egy olyan tevékenység, ami eltereli a gondolatait a hétköznapi nehézségekről, és még fel is tölti. Lehet egyedül vagy lehet társasággal, lehet aktívan vagy passzívan. A lényeg, hogy legyen valami, amit csak azért csinálsz, mert téged szolgál! Ha megnézed, mi a Te kedvenc elfoglaltságod, a szórakozáson kívül magadról is sokat megtudsz.

Kérdezz meg másokat!

Kérj visszajelzést a családodtól, barátaidtól vagy munkatársaidtól! Vagy egész egyszerűen halld meg, ha rólad beszélnek Neked! Érdekes megfigyelni milyennek látnak minket mások kívülről, és összehasonlítani azzal a képpel, ami bennünk él.

Ha ezeken már túl vagy, és szakemberrel fejlődnél tovább:

Merj lépni! Segítek.

+3620/446 2582

info@gyuricsnikoletta.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK