Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Válni mindenáron(?) – Avagy mi lehet a megoldás, ha megromlott a házasság?

A legtöbben az ünnepek után, az új év kezdetekor jutnak arra az elhatározásra, hogy lezárják a régi életüket, és valami újba kezdenek. Nincs ez másképp a házasságokban sem. Az év első hónapját szokás a válás hónapjának nevezni, hiszen ilyenkor adják be a bíróságokra a legtöbb válókeresetet. Vajon van megoldás a megromlott kapcsolat rendbetételére vagy csak a házasság felbontása marad? Erről írok a továbbiakban.

Adj időt magadnak!

Elenyésző azoknak a házasságban élő nőknek és a férfiaknak a száma, akiknek egy-egy nehezebb időszakban még soha nem fordult meg a fejében a válás gondolata. Azt tanácsolom, hogy semmiképp ne lépj a legelső gondolatra! Várj pár napot, amíg csillapodnak a heves érzelmek, és közben próbálj meg kicsit kívülről tekinteni önmagadra és a párkapcsolatodra! Biztos, hogy a kapcsolattal van a gond? Esetleg más életterületeiden vannak nehézségeid? Jóvátehetetlen a probléma? Netán csak „elfáradt” a házasság?

Beszéld meg a gondolataidat a házastársaddal!

Ha tiszta fejjel még mindig úgy gondolod, válságban a házasságod: mindenképp ülj le a párjoddal és beszéljetek arról, mi játszódik le benned!  Nézzetek rá együtt, hol tart most a kapcsolat, és mik a terveitek a jövőben! Nehéz lehet, de igyekezzetek higgadtan, és a másik személyét tiszteletben tartva beszélgetni! Nem az a fontos, hogy a múltban ki hibázott, hanem az, hogy közösen találjatok megoldást a problémátokra.

Legyél nyitott a változásra!

Változtatás nélkül nincs változás! Ha mindent ugyanúgy tesztek tovább, ahogy eddig, akkor minden ugyanúgy fog tovább folytatódni. Amennyiben nem vagy elégedett a jelenlegi helyzettel, úgy elengedhetetlen, hogy megváltoztasd azokat a dolgokat, amik a rossz irányba vezetnek. Tartsd szem előtt, hogy a kapcsolatért mindketten felelősek vagytok, így neked és párodnak is van szerepe abban, hogy megjavítsátok!

Tervezzétek meg közösen a lépéseket!

Ha már látjátok, mely területek nem működnek jól, tervezzétek meg közösen, min fogtok változtatni! A kevés együtt töltött idő a probléma? Írjátok be a naptárba előre a programterveket és tartsátok is magatokat hozzá! Egy ember nyakába szakad a háztartásvezetés? Írjátok be egy táblázatba, ki mikor és mit vállal a ház körüli teendőkből! Már csak egymás mellett éltek? Tudatosan hozzátok vissza az intimitást a kapcsolatba! Legyen újra rendszeres a közös reggeli kávé, a meghitt beszélgetés, a puszi és az ölelés! Az elején lehet, hogy többször kell önmagukat (és egymást) figyelmeztetni, de gyorsan jön a pozitív eredmény.

Amennyiben nem megy egyedül, vegyétek igénybe szakember segítségét!

Előfordulhat, hogy mindketten szeretnétek megmenteni a házasságot, egyedül mégsem boldogultok. Ilyenkor bátran kérjetek segítséget szakembertől! A nehézség jellegétől függően választhattok párkapcsolati tanácsadót, párterapeutát vagy mediátort is. Ezekben a szakemberekben közös, hogy képesek pártatlanul és ítélkezésmenetesen ránézni a kapcsolati elakadásokra, és egyben támogatnak titeket a saját megoldásaitok megtalálásában. Amennyiben mégis a válás mellett döntötök, akkor a minél gyorsabb és a lehető legkíméletesebb lezárásban is tudnak támogatást nyújtani.

Hiszem és vallom, hogy a párkapcsolatok legnagyobb része megmenthető, ha a megfelelő időben észleljük a nehézséget, és hajlandóak vagyunk tenni a közös dolgaink rendezéséért. Amennyiben te is épp egy nehéz szakaszon mész keresztül a házasságában, vedd sorra fenti lépéséket, és tegyél azért, hogy újra egymás legnagyobb támaszai lehessetek! Ne feledd azonban: egy kapcsolathoz két ember kell! Ha mindent megpróbáltál, és mégis egyedül maradsz a törekvéseiddel, lehet, hogy más út áll előtted.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK