Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Lelki egészség a hideg évszakokban

A közeledő téllel együtt a hangulatunk is változik. Ebben az időszakban sokszor felébred bennünk a vágy, hogy rendet tegyünk önmagunkban. Én erre is biztatok mindenkit: elég csak arra gondolni, hogy lelki egyensúly nélkül nincs hosszantartó testi egészség sem, de ezen felül is számtalan pozitív hozadéka van, ha törődünk a lelki egyensúllyal. Íme öt hatásos tipp, ha most kezdenéd:

1. Lassíts!

Miért ne gondolhatnád át a mindennapi teendőidet, és iktathatnál be egy-két lazább napot?  Maradj ágyban, amíg jól esik, vagy vedd elő délután a kockás plédet egy régen félretett könyv és forró csoki társaságában! A lényeg, hogy ne siess, csak élvezd az időt, amit magaddal tölthetsz!

2. Mozogj!

A mozgás a testednek és a lelkednek is jót tesz. Nem kell naponta órákat töltened az edzőteremben, ha nem esik jól. Ellenben egy laza félórás séta a levegőn, egy pörgős táncóra vagy egy kellemes jóga nem csak átmozgat, de segít levezetni a napi stresszt és megalapozza a jókedvedet is.

3. Tölts időt a szeretteiddel!

Törekedj arra, hogy jusson idő a hozzánk közelálló családtagokra és barátokra! Mindenkinek jót tesz az őszinte érdeklődés, egy tartalmas beszélgetés vagy akár csak egy futó találkozás is. A lelki egyensúlyod szempontjából javaslom, hogy helyezd előtérbe a személyes kapcsolatokat az online vagy telefonos lehetőségek helyett!

4. Tervezz!

Az ember hajlamos arra, legelőször a saját magára szánt időt rövidítse le. Te is így vagy vele? Akkor vigyázz, mert hosszú távon akár meg is betegedhetsz, ha folyamatosan háttérbe szorítod a szükségleteidet! Amit megtehetsz, hogy előre tervezel és lehetőleg írásban rögzíted is! A magadra szánt idő ugyanúgy szerepeljen kötelező elemként, mint a gyerekek különórája!

5. Vedd észre az apró örömöket!

Nem velünk született képesség, hogy észrevegyük az apróságokat, amik boldoggá tesznek, de kis odafigyeléssel könnyen elsajátítható. Kezdd el keresni azokat a tárgyakat helyzeteket, kapcsolatokat, amik boldoggá tesznek! Pár hét után már automatikusan észreveszed ezeket a dolgokat, és garantáltan pozitívabban tekintesz a saját életedre is.

Pár ilyen egyszerű praktika, és a téli időszak sem fog kibillenteni az egyensúlyból. Tudod már, melyik pontot próbálod ki először?

Valentin-Gyurics Nikoletta

coach, mediátor, szociálpedagógus

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK