Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

10+1 dolog, ami feltölt – októberben

Az október már igazi ősz.  Színesednek a falevelek, csípős a levegő hajnalban és este, de még érezni a nap melegét is az egyre rövidülő napokban. Ahogy a téli álmot alvó állatok ilyenkor gyűjtik össze az elemózsiát, hogy aztán tavaszig ne kelljen előbújni a kuckójukból, mi is elkezdhetünk tudatosan készülni a leghidegebb hónapokra. Összegyűjtöttem tíz dolgot, amit érdemes beiktatni a most, hogy feltöltsd a lemerült energiahordozóid.

1. Hatalmas séták a természetben

Már előveheted a vastag kötött pulcsit, a meleg zoknit vagy a színes gumicsizmákat, és irány a közeli park, az erdő, vagy a kicsit távolabbi hegyek! Gyűjthetsz gesztenyét, makkot, vagy csak dagaszthatod közösen a sarat a gyerekekkel. (Vagy nélkülük.) A friss levegő, az illatok, színek és a testmozgás biztos, hogy nagyon gyorsan feltölti a lemerült elemeket. Ebben a programban az a legjobb, hogy egyedül és társasággal együtt is garantáltan jót fog tenni.

2. Baráti, családi beszélgetések

Teraszos kiülés, almás pite, forró tea vagy kávé, kockás kispléd… Megvan az érzés, ugye? Szerintem ennél a hónapnál keresve se találsz jobb időszakot ezekhez a nyugodt trécselős programokhoz. Használd hát ki a napsütéses órákat!

3. Állatokkal töltött idő

Persze, ez nem évaszkhoz kötött, de ilyenkor az állatok is mások már. Ők is készülnek a télre, a vadállatok közelebb húzódnak az emberekhez, az otthoniak is bújósabbá válnak. Az állatokkal töltött idő engem mindig feltölt, mindegy, hogy közös programról vagy csak semmittevésről szól. Te hogy vagy vele?

4. Társasjáték

Valljuk be, bármennyire is szép ez a hónap, de a nappalok rövidsége nem igazán kedvez már a késő délutáni, esti szabadtéri programoknak. A korai sötétedés azonban tökéletes arra, hogy otthon töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel. Ideje elővenni a kedvenc társasjátékokat és kezdődhet a móka!

5. Barkácsolás

Gesztenyebáb, terménykép, madáretető, kopogtató… nem is kell bonyolult dolgokra gondolni. Az alkotás akár magányos, akár csoportos tevékenységként is tökéletes feltöltő program. És milyen jó lesz később ránézni a készített művekre!

6. Olvasás

Nyakig betakarózva a kedvenc könyv, egy gyertya és egy gőzölgő tea társaságában. Engem már maga a gondolat is pihentet. Te hogy vagy vele?

7. Közös filmezés

Most lehet a kanapén összebújva újranézni a régi randis filmjeinket, és nosztalgiázni. Nagyobb gyerekekkel pedig a családi mozidélután is működhet, természetesen az elmaradhatatlan pattogatott kukorica kíséretében.

8. Lelassulás – tudatos jelenlét gyakorlása

Ilyenkor, mikor a természet is a pihenőre készül, nekem egyre könnyebben megy a „csak lenni” érzés megvalósítása. Tudod, amikor a gondolataid sem cikáznak, csak „nézel ki a fejedből” és arra gondolsz, amit éppen látsz, hallasz, szagolsz, tapintasz vagy ízlelsz. Érdemes napi pár percet tudatosan is beiktatni a mindennapjaidba ezekből, például a reggeli kávézás vagy a délutáni hazautazás ideje alatt.

9. Közösségi élet

Október a szüret időszaka, és hagyományok szerint ilyenkor még bőven tartottak lakodalmakat is. Bármennyire is jól esik magunkkal minőségi időt tölteni, bizony ettől függetlenül érdemes élni a lehetőséggel, és felfrissíteni az elhanyagolt kapcsolatainkat vagy új közösségekhez csatlakozni.

10. Selejtezés

Számomra kicsit kilóg a sorból ez a pont, mert maga a folyamat nem mindig tölt fel. Viszont leírhatatlan az az érzés, amikor elférnek a ruhák a szekrényben, nincs tele a lakás mindenféle lomokkal. Egyszerűen átláthatóbb lesz az életünk… És ez hat a gondolatainkra is.

Téged mi tölt fel ilyenkor a legjobban?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK