Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Mit tegyél, ha hisztizik a gyereked? – 3+1 tipp a békésebb mindennapokért

Nincs két egyforma család, ahogy két egyforma gyerek sem. Mégis minden második gyermeknevelési kérdés a hisztivel kapcsolatban érkezik hozzám. Most összegyűjtöttem azt a 3+1 dolgot, amit betartva garantáltan könnyebben veszed az akadályokat.

Nem szeretem a hiszti szót, viszont nem is nagyon találtam még olyat, ami ennél szemléletesebben le tudná írni ezt a jelenséget, ÉS amiről mindenki érti, látja, miről van szó.

Mire gondolunk akkor, ha hisztiről beszélünk?

Ez egy érzelmileg túlfűtött állapot, amikor általában a felnőtt és a gyerek céljai nem egyeznek meg, és ennek a gyerkőc hangot is ad. A legtöbb szülő ilyenkor arról számol be, hogy tehetetlennek érzi magát, és emiatt sokszor a türelmét is elveszíti. Emellett jellemző az is, hogy megjelenik a felnőttben a düh, harag vagy a szégyen érzése, esetleg mindezek együtt is jelen lehetnek. Fokozottan érvényes ez nyilvános helyzetekben.

1. Rugalmas határok

A gyereknevelésben rendkívül fontosak a keretek és a határok. Vannak olyan korosztályok, amikor a „hiszti” élettani sajátosság. Ilyen például a dackorszak, a kiskamasz- vagy a kamaszkor. Ezekben a közös az, hogy a gyermekünk próbálgatja, meddig mehet el. Ha vannak határok, akkor is tesztelni fogja a tűrőképességünket, hiszen pont ez az lényege ezeknek a lépcsőfokokoknak az érzelmi érés során.

Ugyanakkor a határok biztonságot jelentenek számára és számunkra is. Érdemes a gyerkőcnek is szerepet adni a határok kijelölésében, és időről időre újra megvizsgálni őket, ha kell változtatni rajtuk a körülmények változása alapján. Néha, különleges helyzetekben pedig akár el is lehet tekinteni ezektől (pl. ha alapesetben nem nézhet tévét a gyermekünk, megengedhetjük neki, ha beteg – de beszéljünk róla, hogy speciális helyzetről van szó, ettől még a szabály az szabály. 😊

2. Következetesség

Ha vannak szabályok, tartsuk is be őket, és legyen következménye annak, ha mégis valami kihágás történik! Hosszú távon mindenképp megéri így tenni. Jó, ha a gyerekek is tudják, hogy amit mondasz, az úgy is lesz! Nem csak a szabályokkal, de a kedvezményekkel kapcsolatban is járjatok el ugyanígy! 😉

Ideális esetben mindkét szülő ugyanazt az álláspontot képviseli. Ha mégis van közöttetek nézeteltérés, ne a gyerek előtt rendezzétek! Fontos a jó példa mutatása is. Ne várj el olyat tőle, amit Te nem teszel meg!

3. Elfogadás

Elsőre ellentmondásosnak tűnhet, de sokszor azzal tesszük a legtöbbet a hiszti kezelése érdekében, ha elfogadjuk a helyzetet.

Bármennyire is nehéz, de a gyerekeink reakciói általában nem eltúlzottak, hanem ők VALÓBAN olyan intenzitással élik meg ezeket az érzéseket, amennyire ennek hangot is adnak.

A cél nem szabad, hogy az érzések elnyomása legyen. Ismerjük el az érzéseik jogosságát. Tartsuk észben, hogy a gyerek nem azért hisztizik, hogy minket idegesítsen, és főleg nem azért, hogy szégyenbe hozzon! Egyszerűen még nem elég érett az idegrendszere és az érzelmi intelligenciája ahhoz, hogy másképp reagáljon.

Fontos azonban, adjunk teret a saját érzéseinknek is! Teljesen rendben van, ha tehetetlennek, magányosnak, dühösnek vagy elveszettnek érezzük magunkat ilyen szituációkban. A megértés saját magunk felé is ugyanolyan fontos, mint a gyerek felé!

+1: Nyugodjunk meg!

Rengeteget tehetünk azért, hogy gyermekünk kiegyensúlyozottabb legyen, és kevesebb intenzív, érzelmileg túlfűtött jelenettel kelljen találkoznunk. Ehhez arra van szükség, hogy képesek legyünk nyugodtan reagálni, illetve törekedjünk a mindennapok során az egyensúlyra, a saját és családunk életében és érdekében is.

Ha úgy érzed, ennél több támogatásra van szükséged a nehéz helyzetek kezelésére, legyen szó családi, párkapcsolati vagy gyermeknevelési kérdésekről – csatlakozz a Facebook csoportomhoz itt: Családi Kincsesdoboz.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK