Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

5+1 tipp a gördülékeny iskolakezdésért

Pár nap és kezdődik az iskola. Éles váltás ez nem csak a gyerekeknek, hanem nekünk, szülőknek is. Íme 5+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen a kezdés.

1. Keretek fokozatos visszaállítása

A nyár nem a szabályokról szól. Teljesen természetes, ha lazítottunk kicsit a mindennapokon, nem kellett korán kelni, és cserébe kicsit később is elég volt ágyba bújni. Nagy lenne a váltás, ha egyik napról a másikra állnánk vissza az iskolaidőben megszokottra, úgyhogy kezdjük fokozatosan a visszarázódást. Nekünk is könnyebb, ugye?

2. Beszélgessünk!

Miközben felidézzük a legszebb nyári emlékeket, beszéljünk arról, mi lesz a legjobb, ha kezdődik az iskola. Végre minden nap találkozhatnak a barátokkal? Vagy a nagyon kedves tanítónéni lesz az idén az osztályfőnök? Izgalmas új tantárgyak várnak? Hajrá, keressük meg, mi a legszuperebb újdonságokat!

3. Készüljünk közösen!

Lehet, hogy gyorsabb gyerekek nélkül beszerezni az iskolai dolgokat, vagy bekötni a füzeteket/könyveket, de nem javaslom, hogy kihagyjuk őket! Amit lehet, csináljunk együtt! A kézzel fogható dolgok abban is segítenek, hogy a lelkileg jobban ráhangolódjanak az előttük álló időszakra. És ez nem csak rájuk igaz!

4. Zárjuk le a nyarat bulival!

Szervezzünk egy közös programot, ami a nyár végét jelzi! Pl. egy közös strandolás, fagyi vagy családi tábortűz tökéletes lehet erre az alkalomra. Egyébként is érdemes bevezetni hasonló családi rituálékat, erősítik az összetartozás érzését.

5. Mutassunk példát!

Ha mi szorongással, idegeskedéssel reagálunk az előttünk álló időszakra, ne csodálkozzunk, hogy a gyermekünk is ezt teszi. Kerítsünk időt a saját lelki egyensúlyunk megteremtésére, ez neki is nagy segítség lesz! Nincs rá idő? Közhelynek tűnhet, de minél inkább így érezzük, annál inkább szükség van erre!

5+1: Ha semmi nem használ

Ha gyermekünknek nagyon nehéz érzései vannak az iskolával kapcsolatban, és nem javul, bármit is teszünk: vegyük komolyan! Próbáljuk kideríteni, mi az oka! Kérdezzük őt, vagy beszéljünk az iskolával, pedagógusokkal. Ha nem boldogulunk, forduljunk szakemberhez!

Gyermeked szorongással tekint az előtte álló iskolai időszakra? Szeretnéd, ha hatékonyabban tudna érvényesülni a kortársai között? Még van szabad hely az általálános iskolásoknak szóló önbizalomnövelő csoportomra. Bővebb infót itt találsz: Önbizalomerősítő csoport általános iskolásoknak

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK