Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Szorongás és indulatkezelési problémák gyermekkorban – Mi segít?

Ha magunk elé képzelünk egy szorongó és egy indulatkezelési problémával küzdő gyermeket, azt gondolnánk, hogy semmi közös nincs bennünk. Bármilyen ellentmondásosnak is tűnik, a megelőzés vagy a fejlesztés teljesen azonos területeken történik. Nem gondoltad volna? Olvass tovább, hogy megtudd, mi az a három dolog, ami biztosan segít!

A gyermeknevelés területén nincsenek nagy titkok. Minden egyszerű és logikusan egymásra épül. Mielőtt azt gondolnád, hogy biztos nem értek hozzá, olvasd el még egyszer: egyszerűt írtam, ami egyáltalán nem biztos, hogy könnyűt is jelent!

Nos, ahogy említettem is, mind a szorongás, mind az indulatkezelési nehézségek orvosolhatók ugyanazokkal az eszközökkel. Tulajdonképpen elég három területre fókuszálni, ha változást pozitív változást szeretnénk elérni.

1. Önbizalom

Az egészséges önbizalom gyerek-és felnőttkorban is megkönnyíti az életünket. Ahhoz, hogy erre a szintre jussunk, első körben szükséges a korosztálynak megfelelő mértékű önismeret. Gyermekkorban az önismeret még a külső visszajelzések alapján alakul. Amit tehetünk, hogy segítünk gyermekünknek felismerni az erősségeit, és ezekre nagy hangsúlyt is fektetünk. A gyengeségekkel is lehet foglalkozni. Mutassuk meg, mit tudunk fejleszteni, miből tudunk akár előnyt is kovácsolni, és mik azok a dolgok, amiket a legjobb, ha elfogadunk! Ha mindez már működik, érdemes foglalkozni a határokkal fizikai és mentális szinten egyaránt. Csak azután várhatjuk el, hogy a társak határait felismerjék és elfogadják, ha a sajátokkal már rendben vannak.

2. Kommunikáció

Ha az önismeret, önbizalom már megfelelő szinten van, akkor érdemes egyre többet foglalkozni a kommunikációval is! Arról már sokszor beszéltünk, hogy kommunikáció alatt nem csak a beszédet értjük, hiszen már az újszülött gyermek is kapcsolatba lép valamilyen módon az őt gondozókkal. Éppen ezért, már egészen kicsi kortól elkezdhetünk foglalkozni ezzel a területtel is. Ami a szorongás és az indulatkezelés során rendkívül fontos, az az érzelmekkel és az érzelmekről folytatott kommunikáció. Hogy kezdjünk neki? Eleinte segítsünk gyermekünknek abban, hogy megnevezzük helyette az érzéseit, majd szépen lassan megtanítjuk neki, milyen érzések léteznek, hogyan ismerje fel és hogyan nevezze meg őket. Rengeteget számít, ha meg tudja nevezni az érzéseit, akár szorongó, akár indulatosabb gyermekünk van. Ha ez már jól működik, áttérhetünk arra, hogy megnézzük, egy-egy érzés mellé, milyen szükséglet társul. Például így: „Úgy látom, fáradt vagy. Mit gondolsz, jól esne egy kis pihenés? Utána biztos vidámabban tudnánk folytatni a játékot!” A jó kérdések egyébként bármilyen életkorban a segítségünkre lehetnek. Nem csak gyerekeknél!

3. Konfliktuskezelés

Nos, ha rendben az önbizalom és a kommunikáció, akkor máris lehet foglalkozni a konfliktuskezeléssel is. A viták, konfliktusok a mindennapok velejárói. Jól kezelve segítenek abban, hogy mind az önbizalmunk, mind a társas kapcsolataink folyamatosan fejlődhessenek, és nincs ez másként a gyerekek esetében sem. Érdemes arra törekedni, hogy gyermekeink elfogadják, a másik fél is egyenértékű velük, és az ő érzései sem megkérdőjelezhetők.  Már a kicsi gyerekek is fogékonyak arra, hogy olyan megoldásokra törekedjenek, amelyikkel minden fél nyerhet. Feltéve, ha tudják, hogy csinálják!

+1

A legfontosabb, mint minden gyermeknevelési helyzet esetében, hogy gyermekeink elsősorban a mi példánkból tanulnak, nem pedig abból, amit mondunk nekik! A nulladik lépés tehát legyen mindig az, hogy szülőként tedd magadban rendbe a fenti dolgokat!

****

Szülőként változásra vágy? Hívj a +3620/446 2582-es számon, és egyeztessünk időpontot egy díjmentes konzultációra, ahol ránézünk az elakadásaidra!

Segítenél szorongó vagy indulatkezelési problémával küzdő gyermekednek? Szeptembertől játékos csoportfoglalkozásokat indítok Máriakálnokon kisiskolás korú gyermekeknek, heti egy alkalommal, fél éven keresztül. A fő pillérek az önbizalom, kommunikáció és konfliktuskezelés lesznek. Hamarosan jövök a részletekkel, de előjelentkezésre már most lehetőséged van. Ha biztosan nem akartok lemaradni hívj a +3620/446 2582-es számon vagy keress e-mailben az info@gyuricsnikoletta.hu címen.

Merj lépni! Segítek.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK