Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Hogyan védjük meg magunkat a mérgező emberektől? 7+1 tipp a lelki önvédelemhez.

Manapság egyre több hiteles információ érhető el az emberi kapcsolatokról, nem csak szakembereknek. Szerencsére egyre több ismeretet szerezhetünk a mérgező személyekről is. A cikkben arra szeretnék rávilágítani, mi az a 7+1 dolog, ami segít megvédeni magunkat.

De előbb… Kik azok a mérgező emberek?

A mérgező ember nem egy pszichológiai szakkifejezés. Sokkal inkább azt írja le, hogy az adott személy környezetében hogy érzed saját magad. Ha rendszeresen lehangolt, dühös, csalódott, szomorú vagy frusztrált vagy egy bizonyos kapcsolatban, az már egy intő jel lehet. Ugyanígy az is, ha azon kapod magad, hogy folyamatosan körülötte forognak a gondolataid és próbálsz valamilyen magyarázatot találni a viselkedésére. Ha rengeteg energiát áldozol rá, mégsem javul közöttetek semmi, az is fontos figyelmeztetés lehet.

Mit tehetünk a mérgező emberekkel?

1. Önismeret, önismeret, önismeret!

A mérgező embert nem tudod megváltoztatni. Ez nem azt jelenti, hogy nincs esély a javulásra, viszont az egyetlen személy, aki ehhez megteheti az első lépéseket, az ő maga. Azt vallom, hogy bármilyen kapcsolatban szeretnél javulást elérni, mindig kezdd magaddal a munkát. Ennek az első lépése, hogy azzal foglalkozol, ki is vagy Te valójában. Minél jobban megismered magad, annál jobban képessé válsz a viselkedésed szabályozására, nem csak az ideális kapcsolatokban. Figyelem, az önismeret nem egy alkalom, hanem élethosszig tartó tanulás. De hidd el, megéri!

2.Húzd meg a határaidat!

Ha ismered magad, tudod, meddig lehet elmenni Nálad. Ezt mondd ki magadnak, másoknak, és tartsd is magad hozzá! Az elején ez nem egyszerű feladat. A legnehezebb része, amikor magadban már tudod, mit szeretnél, de ezt még kommunikálnod is kell kifelé. Segíthet, ha észben tartod: a másik reakciója a Te határaidra már nem rólad, hanem róla szól. Az idő múlásával egyre könnyebb lesz a határtartás és hamar látni fogod, hogy megéri vele foglalkozni.

3. Gondold át, mit osztasz meg vele!

A mérgező emberek nem akarnak jót nekünk. Vagy máshogy megfogalmazva: nem nekünk akarnak jót, hanem maguknak. Ne mondj el nekik olyan dolgokat, amivel nem szeretnéd, hogy visszaéljenek! Tehát lehetőleg semmi személyeset.

4. Fontos dolgokat kommunikálj írásban

Olyan dolgokat, amelyekről muszáj kommunikálni és számít az eredményük, írj le! Esetleg mondd megbízható tanúk előtt. Így később is bizonyítható lesz.

5. Ne akard megmenteni!

Ha ő nem akar változtatni, hiába akarod megmenteni, nem fog menni. Ha ő kér, hogy segíts neki, azt is alaposan gondold át! Mérgező embereknél a segítségkérés nem feltétlenül őszinte, hanem a remélt nyereség miatt van.

6. Tudd, hogy ez róla szól!

Ha mérgező emberrel állsz szemben, ne keresd magadban a hibát. Persze az önreflexió sosem árt, de az ő viselkedése nem rólad szól, hanem saját magáról.

7. Mérlegeld a kapcsolatot!

Biztos, hogy muszáj beszélnetek/találkoznotok? Minden kapcsolatban érhető el pozitív változás, HA minden érintett ŐSZINTÉN akarja és dolgozik érte. De ha a másik nem akarja, sokszor a saját érdekedben a legjobb a kapcsolat megszakítása.

+1. Figyelj magadra!

Mérgező emberekkel kapcsolódni kimerítő és negatívan hat a mentális egészségre. Figyelj magadra, töltődj és ha szükséges, ne félj segítséget kérni!

Nem érted, miben vagy benne? Változtatnál?

Merj lépni! Segítek.

info@gyuricsnikoletta.hu

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK