Valentin-Gyurics Nikoletta

coach – mediátor – szociálpedagógus

ÍRÁSAIM

Egy kis olvasnivaló

Lehet rosszul szeretni?

A szeretet egy érdekes fogalom. Fontos, hogy szerethessünk, ahogy az is, hogy szeretve érezzük magunkat, és ez így is van jól. Mégis- vagy éppen ezért- sok félreértés származik belőle.

Hogy miért?

Mert szeretni nem csak egyféleképpen lehet. A szeretet egy érzés, és mint ilyen, pontosan annyiféle lehet, ahányféle ember.

Többször hallom munkában, maganéletemben egyaránt, ha szeretne:

„…nem viselkedne így velem.”

„…jobban figyelne rám.”

„…több időt töltene velem.”…

Ha hiszünk Gary Chapman amerikai család-és párterapeutának (és miért ne tennénk?), a szeretet nem különbözik, csupán az, ahogy kifejezzük. Ő azt mondja, hogy ötféleképpen mutatjuk ki a szeretetünket, és alapvetően ugyanolyan módon szeretnénk azt megtapasztalni is. Ez az öt szeretetnyelv a minőségi idő, a testi érintés, a szívességek, az elismerő szavakés az ajándékozás. Nem szeretném most az ő elméletét jobban kifejteni, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni a könyveit, szerintem nagyon tanulságosak.

A könyvek ismerete nélkül is lehet azonban foglalkozni a témával.

Hogyan?

Szerintem érdemes magadban kezdeni. Itt is, mint az élet legtöbb területén sokat segíthet nekünk az önismeret.

Te például már feltetted magadnak a kérdést, hogy mit jelent számodra a szeretet? Honnan tudod, hogy szeretnek? Mit szeretnél, hogy fejezze ki számodra valaki a szeretetét?Te hogy mutatod ki?

Szerintem időről időre érdemes átgondolni ezeket, mert ahogy mi magunk és a körülményeink is változnak, úgy a szeretethez való hozzáállásunknak sem kell ugyanolyannak maradnia.

Ha már magadban tisztáztál mindent, utána lehet továbbmenni. Vajon az én páromnak (gyerekemnek, testvéremnek, szülőmnek stb.) mit jelent a szeretet? Ő hogy szeret? Hogy várja, hogy szeressék?

Ha már tudod a saját válaszaidat, és az övéit is, érdemes megkeresni hol vannak a hasonlóságok és hol vannak a különbségek. A legjobb, ha ezt közösen, az apró részletekre kiterjesztve tudjátok megtenni. És akkor kiderülhet: vajon érti egyáltalán a másik, mit szeretnék neki közvetíteni azzal, hogy összehajtogatom a ruháit? Tudja, hogy én gondoskodni szeretnék róla, nem pedig az jár a fejemben, hogy képtelen egyedül megoldani? Vagy miért nyaggat már megint azzal, hogy ebédeljünk étteremben? Nem lehet, hogy nem azért, mert szerinte rosszul főzök, hanem mert szeretné, ha pihennék?

Hány ilyen szituációt tudsz felsorolni a saját életedből?Olyat, amikor hatalmas nagy veszekedések lettek abból, hogy Te csak jót akartál. És egyébként ő is jót akart, és mindketten szeretetből cselekedtetek, mégsem az lett a vége, amire vágytatok?

Hogy válaszoljak az eredeti kérdésemre: igen, szerintem lehet rosszul szeretni. Vagy pontosabban; lehet rosszul kifejezni a másik felé a szeretetünket, úgy hogy az ne a megfelelő módon érjen célba.

Hogy mi a megoldás?

Önismeret és kommunikáció. Szerintem, ha ez a két dolog rendben van, sokkal könnyebb lesz a kapcsolatokban is helyt állni. Nem mondom, hogy nem lesz konfliktus, de a romboló viták helyett az építő megoldásokra is törekedhetünk.

Képzeld, pont ez a téma a Facebook csoportban is. Ha még nem vagy tag, és érdekel a téma, itt tudsz csatlakozni: Zűrök Otthon

Ha inkább személyreszabott megoldásokat szeretnél, vedd fel velem a kapcslatot bármelyik elérhetőségemen.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

LEGÚJABB BEJEGYZÉSEK

LEGÚJABB HOZZÁSZÓLÁSOK